Muzej

Muzej

U prizemlju sjevernog krila velikog klaustra nalazi se novouređeni muzej u kojem su okupljene reprezentativne umjetnine u vlasništvu samostana. Lijepi drveni reljef Bogorodica s Djetetom Andree da Murana iz 147?. Godine nalazi se u pravokutnom okviru s upisanim lukom koji nose kanelirani pilastri oslonjeni na donju zonu ukrašenu hrskavičastim motivima, što ukazuje na njegovu dataciju u 16. stoljeće. Vjerojatno je spokojni lik Bogorodice na prijestolju s malim Kristom pomalo nezgrapnih nogu, koji drži golubicu, bio središnji dio neke veće kompozicije, da bi u 16. stoljeću dobio današnji okvir i postao sastavni dio nekog od oltara u crkvi.

Andrea da Murano – Bogorodica s djetetom, 147?.

U renesansno doba mogu se datirati i drveni kipovi sv. Marije, Ivana i Pavla apostola, djela lokalnih radionica, pri čemu su prva dva lika dijelovi kompozicije Raspeća, čiji je središnji lik, Raspeti Krist, izgubljen. Lijepi su primjeri barokne skulpture pokrenuti lik Bogorodice od Bezgrešnog Začeća i mirniji lik Gospe Karmelske. Kvalitetan rad italo-kretskih majstora 16. stoljeća je i mala ikona s likom sv. Franje na zlatnoj pozadini. Svetac iz Asiza prikazan je potisnut u prvi plan i zamišljeno podbočen na isposnički tanku ruku dok su pred njim sveta knjiga, lubanja i raspelo.U stjenovitom pejzažu u pozadini ocrtava se pećina i u njoj crkva sa zvonikom.

Portret Ivana Duns Skota

Neke od umjetnina identificirane su natpisima kao narudžbe lokalnih plemićkih obitelji, poput Odmora na bijegu u Egipat koji je za obitelj Bocchina 1651. godine izradio Toma Grgurić (Gregori). Djela su to mahom skromnih umjetničkih dosega, rađena prema grafičkim predlošcima koji dolaze iz Venecije.

Sličnih su značajki i dva niza portreta franjevačkih utemeljitelja i pisaca iz 17. stoljeća, koji ovdje svjedoče ne samo o posvećenosti franjevačkoj tradiciji, nego i o intelektualnoj snazi Reda. Sačuvan je i vrijedni namještaj iz kapitularne dvorane, koji čini komplet intarziranih stolica lombardsko-venetskog tipa od orahova drva s prijelaza 16. na 17. stoljeće. Muzej čuva i vrijedne primjerke povijesnog misnog ruha, od kojih neki komadi potječu čak iz francuskih radionica, te liturgijske srebrnine mletačke provenijencije izrađene od 16. do 18. stoljeća. Bogata je i zbirka etnografskih predmeta koji ilustriraju nekadašnji život creskih težaka i ribara.

J. G.

Adresa:Samostan sv. Frane
Trg sv. Frane 6
51557 Cres

Telefon:tel. (051) 571-217

Svete mise su nedjeljom i blagdanom u 9:00 i 19:00, a radnim danom u 7:30 sati

samostan.cres@ofmconv.hr

Svećenici:o. Vitomir Glavaš, gvardijan
o. Ferdinand Ćavar, vikar
o. Josip Petonjić, magistar postulanata

Kontakt

Ime:

Email:

Poruka: