Otvorena prva noć muzeja

U subotu, 2. srpnja, otvorena je prva noć muzeja u samostanu sv. Frane. Neprocjenjivo blago kulturne baštine u vlasništvu samostana našlo je svoje mjesto u novouređenom muzeju koji se nalazi u prizemlju sjevernog krila velikog klaustra. Svakog posjetitelja u najbitnijim crtama upoznaje s vrijednim predmetima i uspomenama koje samostan posjeduje i dostignućem duha i uma grada Cresa i braće koja od XIII. stoljeća u njemu žive, mole i rade.

Muzej posjeduje vrijedne slike, skulpture, crkveno posuđe i ruho, kodekse, inkunabule, korale ukrašene minijaturama, vrijedne knjige znanstvenog i liturgijskog sadržaja te još mnogo kulturnih i povijesnih zanimljivosti.

Samostanska zbirka otvorena je za javnost 1985. godine. Tada su izloženi predmeti iz sakralne, etnografske i kulturno – povijesne zbirke arhivarija. Najveće je zbirka s prikazima znamenitih franjevaca i franjevačkih svetaca. Posebno se ističu reljef „Bogorodice s Djetetom“, Andrea De Murana iz 15. stoljeća te inkunabula Senjski misal iz 1494. godine tiskan glagoljicom na staroslavenskom jeziku.

Posjetitelji večernjeg razgledavanja muzeja su svojom nazočnošću oduševljeno prihvatili ideju “noć muzeja”  i izrazili nadu da će se mogućnost razgledavanja i u budućnosti nastaviti.

Adresa:Samostan sv. Frane
Trg sv. Frane 6
51557 Cres

Telefon:tel. (051) 571-217

Svete mise su nedjeljom i blagdanom u 9:00 i 19:00, a radnim danom u 7:30 sati

samostan.cres@ofmconv.hr

Svećenici:fra Vitomir Glavaš, gvardijan
fra Ferdinand Ćavar, vikar
fra Josip Petonjić, magistar postulanata

Kontakt

Ime:

Email:

Poruka: