Dodijeljena zahvalnica Grada Cresa samostanu sv. Frane

Na blagdan sv. Izidora, nebeskog zaštitnika grada, dodjeljena je zahvalnica Grada Cresa samostanu sv. Frane za doprinos u javnom životu Grada Cresa na području kulture.

zahvalnica

Od osnutka u 13. stoljeću, unutar samostana sv. Frane osim duhovnog života, a sukladno potrebama vremena osim osnovne, obavljale su se i svjetovne djelatnosti od važnosti za grad. Između ostalog creski su franjevci bili u službi obrazovanja  mladih,  a u 17. stoljeću u samostanu je otvorena i zdravstvena ustanova.

Od 2010. godine gvardijan samostana sv. Frane je o. Zdravko Tuba. Po samom dolasku na ovu dužnost izrazio je želju da samostan više otvori javnosti i uključi ga u javni život. Jedna od djelatnosti samostana je organizacija Creskih kulturnih večeri koje se održavaju od 2011. godine sa ciljem da ova ljetna manifestacija daruje kulturna i duhovna djela svim ljudima dobre volje koji svrate u grad Cres.

Kroz petnaestak programa od mjeseca lipnja do rujna upotpunjuje se kulturni život, i time obogaćuje turistička ponuda u Gradu Cresu. Samostan je otvoren i za svakodnevne posjete, a unutar zidina je muzej koji skrbi o jednom od tri na svijetu sačuvana primjerka Senjskog misala iz 1494. godine koji je prva hrvatska tiskana knjiga i prva europska knjiga koja nije tiskana latiničnim slovima.Otac Zdravko Tuba uspio je samostan otvoriti javnosti, a ova zahvalnica priznanje je i svima onima koji sudjeluju i daruju sebe u ostvarenju programa Creskih kulturnih večeri.

 

Marcelo Damijanjević
predsjednik gradskog vijeća

Adresa:Samostan sv. Frane
Trg sv. Frane 6
51557 Cres

Telefon:tel. (051) 571-217

Svete mise su nedjeljom i blagdanom u 9:00 i 19:00, a radnim danom u 7:30 sati

samostan.cres@ofmconv.hr

Svećenici:o. Zdravko Tuba, gvardijan
o. Ferdinand Ćavar, vikar
o. Stjepan Brčina, magistar postulanata

Kontakt

Ime:

Email:

Poruka: